Infrafűtés fogyasztása, alkalmazási területek

Infrafűtés fogyasztása, alkalmazási területek

Infrafűtés fogyasztása, infrapanelek fogyasztása az infrafűtések területén leggyakrabban előforduló téma! Mi is az igazság? Sokszor hiba, hogy a hatékonyságot összekeverik a fogyasztással. Hiszen a korszerű elektromos fűtések hatásfoka közel 100%-os, az infrafűtés és infrapaneles rendszerek hatásfoka sem más!

Az infrafűtés fogyasztása és az infrapaneles rendszerek rezsije sem a hatásfok miatt kevesebb, mint a hagyományos konvekciós fűtéseknél.. Mint minden elektromos fűtés, itt is a bemenő elektromos energia gyakorlatilag teljes egészében hőenergiává alakul.

infrafűtés fogyasztás, infrapanel vélemények

A lényeg a hőérzeten van: alacsonyabb levegő hőmérsékletnél van ugyanolyan hőérzetünk! Ez emberfüggő, de általánosságban 2-4 fokkal is jobbnak érezhetjük a fűtést, mint pl. mikor kiállunk árnyékból a napra. Általában 1 fokos változtatás a termosztáton 6%-os fogyasztás változást eredményez.

Azaz, ha a jobb hőérzet miatt pl. 23 fok helyett 20 C fokon üzemeltetjük a termosztátot, akkor 3 x 6 = 18%-os fogyasztás megtakarítást érünk el.

Az elektromos infrafűtés fogyasztása így átlagosan 15% lehet kevesebb a konvekciós fűtéshez képest.

Infrafűtés alkalmazási területek

Lakás, üzlet és nyaraló infrafűtése –  beltéri használat,  infrapaneles fűtés

Az infrapanel lakások, tetőterek ideális fűtőeszköze, mivel a fűtőelemeknek szinte semmilyen helyigénye nincs. Esztétikai megjelenése a legmagasabb igényeket is kielégíti, az egyéni elképzeléseknek is teret ad.

Éghető anyagra is szerelhető, ezért rendkívül jól alkalmazható könnyűszerkezetes épületekben illetve tetőterek egyedi vagy központilag vezérelt fűtésére.

Hétvégi házaknál is az egyik legegyszerűbb fűtési megoldás, bárhol lehet alkalmazni.

Mivel az infrapanelek infra sugarakkal fűtenek, amelyek nem a levegőt, hanem célzottan a tárgyakat (pl. szobában: ülőgarnitúrát, asztalt, szőnyeget…fürdőben: kádat, mosdót, wc-t, törülközőt) és az ott tartózkodó személyeket melegíti, ezért a hagyományos fűtési móddal szükséges levegő hőmérsékletnél 2-4°C-kal alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is kellemes meleget érzünk.

Költségmegtakarítás fokozható a szakszerű vezérlés, termosztát segítségével.

A hagyományos, fehér téglalap alakú (BVF NG) infrapaneleken kívül egyre kedveltebbek az üveg vagy tükör felületű illetve a képmotívummal ellátott infrapanelek.

A fürdőszoba elektromos infra fűtési lehetőségei

A fürdőszoba otthonunk egyik legfontosabb helyisége. A napjaink itt kezdődnek és itt is fejeződik be. Fontos, hogy ezek a percek is kényelemben teljenek. Kiemelt hely a fűtés szempontjából is, hiszen itt magasabb a hőigényünk! Fontos az is, hogy az itt használt elektromos fűtés kielégítse a magasabb érintésvédelmi elvárásokat a magas páratartalom és fröccsenő víz miatt!

  • Melyik elektromos fürdőszobai fűtés az ideális?
  • Szeretne biztonságos, fröccsenő víz elleni védelemmel ellátott, karbantartásmentes fűtésrendszert?
  • Lecserélné régi hősugárzóját, mert sokat fogyaszt és nem lehet precízen vezérelni?
  • Szeretné törölközőit mindig szárazon használni?
  • Zavarja, hogy mikor kilép a kádból, majd lefagy a lába?
  • Rövid ideig használja a fürdőszobáját és gyors fűtési lehetőséget keres?

Elektromos fürdőszobai fűtésekkel foglalkozó saját honlapunk, amely nagy segítséget ad a döntésben:  furdo.futesprofi.hu

Irodák, üzletek, kozmetikai és masszázsszalonok fűtése, energiatakarékos megoldások

Ügyfélszolgálatnál, recepciónál, eladópultnál gyakran előforduló probléma, hogy míg az eladó vagy recepciós fázik, a jól felöltözött  ügyfél leizzad. Ennek kiküszöbölésére kiváló megoldást nyújt az asztal alá, az eladó hátához vagy éppen a pult fölé elhelyezhető infrapanel. Az ügyfeleknek nem lesz melegük, mert a levegő hőmérséklete az ilyenkor szokásos 17-18 C fok maradhat. Az infrafűtés ereje zónafűtésként viszont a dolgozók számára kellemes hőérzet biztosít.

kisebb üzletek, boltok fűtésénél több szempontot is figyelembe kell venni. A legfontosabb a helytakarékosság. Az infrapanelek mennyezetre való felszerelése nemcsak a helytakarékossági, de az esztétikai követelményeket is kielégítik.

A másik fontos szempont, hogy a vásárlók a bejárati ajtó nyitogatásával elvileg állandóan kiengedik a meleg levegőt. Azaz ide nem javasolt az általános konvekciós (hőáramlásos) fűtés, mert ugyanúgy elvesztjük a befektetett energiát, mint nagy belmagasságú helyiségeknél. Az infrafűtéssel nem a levegőt fűtjük, így gazdaságos is lesz a fűtésrendszerünk használata. Az igényes külső megjelenésen túl a legkomfortosabb és egyben leggazdaságosabb helyi fűtést produkálják.

Masszázs- és kozmetikai szalonokban szintén kitűnő megoldás az infrapanel használata, hiszen a kezelés közben az ügyfél jótékony és egészséges meleget, grátiszként egy ingyenes “infraszauna” kezelést is kap! 🙂

Irodák főfűtésénél is a legtakarékosabb megoldás lehet az akár az Armstrong rendszerű álmennyezetbe is építhető (60×60 cm) infrapanelek használata. Megfelelő vezérléssel minimalizálható a fűtési költség!

iroda infrafűtése infrapanelekkel

Terasz, vendéglátó helyek, dohányzó helyek, infrafűtése - külső használat

Teraszfűtés. Hűvösebb őszi/tavaszi napokon, vagy akár a hűvösebb nyári estéken a hideg levegő kellemetlenné teheti a tartózkodást a családi házak, nyaralók teraszain, a kerti pihenőkben.

Hogyan hosszabbíthatjuk meg a szabadban való tartózkodás időszakát?

Infrafűtés MOEL,  infra hősugárzókkal vagy Energotech Energoinfra!

E készülékek már rögtön a bekapcsolás után meleg érzetet adnak.  Mivel az infra sugarak nem a levegőt, hanem a személyeket, tárgyakat fűtik, az infrasugárzók a szeles idő ellenére is hatékony fűtést eredményeznek. A teljes mértékben por- és vízálló (IP65) készülékeket a fedetlen teraszokon, kertekben is kint hagyhatjuk, ezek a szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellenállnak.

vendéglátóiparban dolgozó tulajdonosok, üzletvezetők java része már régen felismerte, hogy forgalmát jelentősen megnövelheti egy kisebb-nagyobb terasz vagy kerthelyiség kialakításával. A szabadban eltöltött ebéd/vacsora vagy akár csak egy kávé is a szeretteinkkel valódi felfrissülést, feltöltődést ad. Sajnos azonban az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé (még a nyári hónapokban sem mindig), hogy bármikor így kényeztessük vendégeinket. A komfortérzet biztosítására elszaporodtak a gázos teraszfűtők…..

Az elegáns megjelenésű, karcsú, egyszerűen kezelhető infrasugárzó készülékek kifejezetten a külső terek hatékony fűtésére lettek tervezve, de ideálisak a kültéri sátrak és egyéb lefedésű nyitott terek esetében is. Az IP65 védelemmel ellátott, teljes mértékben por- és vízálló infra készülékek narancsos vagy bíbor fényükkel  hangulatos megjelenést biztosítanak. A fűtőszál élettartama 5000 üzemóra.

Dohányzóhelyek

A vendéglátás számára az igazi veszteséget, a nagy forgalom elmaradást a dohányzás melletti éttermi fogyasztás elmaradása jelenti.  Ez könnyen kiküszöbölhető, ha a dohányosok számára is megteremtjük azt a komfortérzetet a vendéglátó teraszokon, kerthelyiségekben, de akár a kevésbé nívós szabadtéri büfék területén is, amit általában minden nem dohányos is élvezhet pl. az éttermekben.

Templomfűtés, templomi padfűtés

Eredetileg a műemlék jellegű épületekben nem volt fűtés. Jelenleg az ilyen épületekben is elvárjuk a komfortos hőmérsékletet.

műemlékvédelem szempontjából azonban a természetes körülmények az optimálisak, a fűtés ártalmas is lehet az ott lévő műalkotásokra. Az esetleges fűtésnek tehát csak a legkisebb mértékben szabad befolyásolnia a nedvesség illetve a páratartalom ingadozását.

A templomok nagy belmagassága, és a templom rendeltetése miatt is észszerűtlen lenne az egész templomot fűteni. Célszerűbb helyi infrafűtést alkalmazni, ami közvetlenül és célzottan a templomba látogató hívőket fűti.

Az infrafűtés előnye itt is, hogy  nem a levegőt, hanem közvetlenül a tárgyakat, embereket fűti, így az alacsonyabb általános levegő hőmérséklet mellett is kellemes hőérzet alakul ki az emberekben, a sugárzó hő miatt elkerülhető a penészesedés és a maradó alacsonyabb léghőmérséklet jó hatású a műtárgyakra is. A templomfűtés egyik módja az alacsonyabb teljesítményű panelekkel (Energotech svéd panelek) való fűtés, amit a padsorok aljára, a szószék oldalára szerelhetünk. Mivel kifejezetten a lábak melegítését szolgálja a padfűtés, ezért a hívőknek nem lesz melegük nagykabátban sem.
Mivel a panelek csak 60-70 fokos  felületi hőmérsékleten működnek, ezért alkalmazása teljes mértékben biztonságos, nem baleset és tűzveszélyes!A templomfűtés másik módja a nagy teljesítményű infrasugárzókkal vagy fűtőpanelekkel való fűtés, melyet célszerű a falra felszerelni irányítva a megfelelő helyre. Így  nincs szükség előfűtésre, elég célzottan a szertartás idejére bekapcsolni a készülékeket.
Ez a megoldás sajnos esztétikai problémákat is felvet, de megfelelő fűtőegység alkalmazásával ez a probléma is minimalizálható.

Csarnokfűtés, raktárfűtés és műhely infrafűtése

Ipari létesítmények fűtéséről saját IPARIFUTESEK.HU honlapunkon tájékozódhat részletesen!

Itt nemcsak a főfűtésekről, hanem a helyi jellegű zónafűtésről is mindent megtudhat, megismerve a különböző fajta kültéri infra hősugárzókat, sötétsugárzókat vagy éppen a kitűnő svéd ENERGOTECH gyár termékeit.

Ami az ilyen jellegű fűtéseknél a lényeg: általában nagy belmagasságú csarnokokat kellene gazdaságosan befűteni, ahol a hagyományos levegőfűtés (hőáramlásos fűtés) nem igazán működik. Az elkészített meleg levegő a mennyezet alatt marad. Egyetlen gazdaságos megoldás az infrafűtés, mely működhet a fent említett svéd sugárzókkal, de kisebb helyen jól használhatóak a JH sötétsugárzói is, főleg, ahol IP65 védelem a követelmény!