Infrafűtés előnyei, hátrányai, élettani hatásai

Infrafűtés előnyei, hátrányai, pozitív élettani hatásai

Infrafűtés előnyei és hátrányai folyamatosan előkerülő témák beszélgetéseink során. Mivel a technológia teljesen azonos a már jól ismert és bevált infra szaunákban használt rendszerekkel, élettani hatásait ezekhez lehet hasonlítani. A ma ismert módszerek között ez az egyetlen, amely természetes módon hozza létre az egész szervezetre kiterjedő gyógyító hatást. Az infra megtisztítja a kötőszöveteket és megszabadítja a szervezetet a savas salakanyagoktól, ezáltal megszűnnek, de legalábbis jelentősen csökkenek a fájdalmak és reumás jellegű panaszok.

A melegítés serkenti a vérkeringést, a nehézfémek és a méreganyagok a verejték- és faggyúmirigyeken keresztül távoznak a szövetekből. A verejtékezés a pórusokat és a bőrt is megtisztítja a méreganyagoktól. Az infravörös sugárzás tökéletesen egészséges és biztonságos minden élő organizmus számára, átjárja a szöveteket és rezonanciát hoz létre a sejtekkel.

infrafűtés előnyei, hátrányai

Így az infra fűtés fokozza a zsírégetést, tisztítja a bőrünket,  erősíti a teljes keringési rendszert, normalizálja a vérnyomást, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, az izomlázat, erősíti az immunrendszert,  stresszt, fáradságot megszünteti.

Az infravörös sugaraknak tehát nincs semmilyen negatív hatásinfrafűtés előnyei, hátrányaiaz emberi szervezetre, az állatokra vagy a növényekre. Az ultraibolya vagy akár a röntgensugárzással ellentétben teljesen ártalmatlanok. Sőt, kellemes és pozitív hatásokat fejtenek ki: kímélik a bőrt, lazítják az izmokat, serkentik a vérkeringést, oldják a feszültséget és az immunrendszert is erősítik, így javítják általános közérzetünket.

A magasabb hőérzetnek köszönhetően az infra fűtéssel a szobahőmérséklet alacsonyabban tartható (kb. 2° C-kal). Ez nem csak a fűtési költségeket csökkenti, de gondoskodik a levegő megfelelő páratartalmának megtartásáról, így a szoba klímája frissebbé válik. Az egyik legfontosabb infrafűtés  előny a hagyományos technológiákkal szemben, hogy a por nem kavarodik fel és cirkulál a levegővel, ami elsősorban az allergiásoknak és az asztmásoknak előnyös. A levegő magasabb oxigéntartalma szintén pozitív hatásként említendő.

infrafűtések, infra fénykép

Infrafűtés előnyei a penészesedés elleni harcban

Nedves pince, nyirkos falak vagy garázs – tökéletes helyszín a penész számára. Sok háztartás szenved a jelenségtől. A penész nem csak látványát tekintve zavaró, de súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. A penészesedés például asztmát, légzőszervi megbetegedést, fejfájást, fertőzésveszélyt okozhat.

A hagyományos fűtési technológiák a szoba levegőjét melegítik. Ezért a falak mindig egy kissé alacsonyabb hőmérsékletűek maradnak, mint a levegő. A meleg levegő páratartalma kicsapódik a hűvösebb falakra (mint ahogy például zuhanyzás után kicsapódik a pára a hűvösebb tükörfelületre) és ideális körülményeket szolgáltat a penészesedésre. Ezen kívül a meleg levegő felfelé áramlik, majd lehűlés után ismét aláereszkedik. Ezzel egy folyamatos légáramlás alakul ki a helyiségben, amely a por mellett a penészspórákat is folyamatosan szétteríti az egész szobában.

Az infrafűtés meggátolja és legyőzi a penészképződést. Egyrészt elsődlegesen nem a levegőt, hanem a tárgyakat, falakat fűtik. Így nem csapódik ki nedvesség a falfelületeken, nem vizesednek a falak, hanem melegek és szárazak maradnak. Másrészt a fűtőtest hőleadása nem jár légmozgással, így a penészspórák nem terülnek szét a szobában. A penész egész egyszerűen nem tud kialakulni. A nedves vagy már penészes falak kiszáradnak, így a penészesedés is megszűnik. Vagyis mindegy, hogy megóvni akarja helyiségét a penésztől vagy a már kialakult penészesedést szeretné megszüntetni, az infrafűtés a megfelelő választás!

Hol használhatjuk az infrafűtéseket?  

Szinte ez az egyetlen villamos fűtési mód, amit bárhol lehet alkalmazni. Ez a fűtés kialakítható családi házakban, lakó és társas házakban, nyaralókban, garázsokban, orvosi rendelőkben, üzletekben, kiszolgáló helyiségekben, sport intézményekben, polgármesteri hivatalokban, műhelyekben, csarnokokban. Helyigénye gyakorlatilag nincs, mivel általában a mennyezetre kerül, de a fűtőfilmes rendszereknél lehet padló- sőt falfűtés is!

Érintés védelmi szempontból  vizes helyiségekben is használhatóak (pl. fürdőszoba, uszoda, mosókonyha stb.)

Amennyiben az infrafűtést fő fűtésnek szánjuk ekkor használhatjuk ki igazán az infrapanel  előnyeit más fűtési rendszerekkel szemben. Folyamatos kellemes hőfok a helyiségekben, tiszta pormentes fűtés, nincs évente karbantartási és egyéb plusz költség. Az infrapanellel fűtött helyiségekben komfortérzetünk maximális, nincs sem por, sem zaj!  Gyorsan és egyszerűen szerelhető fűtési megoldás!

Az infrafűtés előnyei úgy is használhatóak, ha az infrafűtést kiegészítő fűtésként alkalmazza a már meglévő esetleg korszerűtlen fűtési rendszere mellé. A legnagyobb energia megtakarítás éppen az őszi és tavaszi időszakban amikor még vagy már nem kapcsoljuk be a lakás fűtési rendszerét, vagy éppen bekapcsoljuk és rengeteg energiát elhasználunk a felesleges terek és csövek felfűtésére, holott csak a fürdőben, vagy egy-egy szobában szeretnénk kellemes meleget. Ekkor az infrafűtés a lehető legkisebb energia befektetéssel meglepően komfortos érzést biztosít! (pl. fürdőszoba, gyerekszoba)

Lehetőség van az infrafűtéssel arra is, hogy helyi fűtési megoldásként használja, íróasztal alatt, hideg raktárhelyiség vagy üzlethelyiség kiszolgálópultjánál, vagy éppen a fürdőszobában gyermekfürdetéshez plusz kiegészítésként. Ekkor a fűtőtestet elhelyezhetjük egy fix helyre, de választhatjuk a mobil megoldást is.

Az infrafűtéssel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek.

Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait. Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket.

Tavaszi vagy  őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapanel vagy egy tükör infrapanel, ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

Ez az energiatakarékos fűtési rendszer bárhová beépíthető, mindenütt üzemeltethető, független a gázpiactól!

Infrafűtés előnyei az infrapaneles fűtésrendszernél

Alacsony beruházási költség

Az infrafűtések előnye, hogy gyorsan és alacsony költségek mellett akár építési és bontási munkálatok nélkül kialakíthatók. Minél alacsonyabb az épület energiaigénye, vagyis minél korszerűbb anyagok és technológia és hőszigetelés felhasználásával épültek annál kevesebb és kisebb teljesítményű infrapanel elegendő az önálló fűtésrendszer kialakításához.

Gazdaságos üzemeltetés

Az infrapaneles rendszerek üzemeltetési költségei jelenlegi energiaárakon közelítenek a hagyományos gáz hőtermelővel ellátott rendszerekével, azonban karbantartásmentes üzemeltetésük megkíméli a felhasználót az időszakos felülvizsgálatok, javíttatás, kéménybélelés költségeitől.

infrafűtés webáruházMegújuló energiával kombinálható

Még a modern hőtermelővel ellátott költséges fűtési rendszerek gazdaságosan működnek, addig a BVF infrapaneles fűtésrendszerek napelemmel kombinálva költségek nélkül üzemeltethetőek. Ez az infrafűtés előnyei közül az egyik leginkább kézzelfogható. Új építésű házak komoly hőszigeteléssel már nagyon kis fűtési energia igényűek, ez pedig egyszerűen megtermelhető.

Zajtalan, gépészetmentes, karbantartásmentes

Az infrapanelek működése zajtalan, nem szükséges helyet biztosítani a gépészeti elemeknek, nem szükséges gépészeti helyiség kiépítése mennyezeti elhelyezés esetén nem befolyásolja a bútorozást.

Egészséges

Az infrafűtés nem szárítja, nem keringteti a helyiség levegőjét. Az infrafűtés működése során negatív töltésű ionokat (ANION EFFECT) állít elő melyek melyek tisztítják és fertőtlenítik a helyiség levegőjét. A sugárzó hő számtalan egészségre jótékony hatással bír.